Ikaalinen, Kyrösjärvi Kurinperänlahti
Kyrösjärvi on osa reittivesistöä, joka tuo Kokemäenjokeen vettä Luoteis-Pirkanmaalta. 96 neliökilometrin kokoinen järvi sijaitsee Hämeenkyrön, Viljakkalan ja Ikaalisten alueella. Suurin syvyys on yli 40 metriä. Kyrösjärven veden laatu vaihtelee hyvän ja tyydyttävän välillä – järvi on lievästi rehevöitynyt, vesi humusväritteisenä ruskehtavaa ja hieman hapanta. Ravinteiden lisääntyminen on johtanut paikoin sinileväkukintoihin. Rehevimpiä ovat eristyneet lahdet.
Kyrösjärven rannoilla on asuttu pysyvästi rautakaudelta lähtien. Ihmisten nykyisten elintapojen ja aiempaa suurempien väestömäärien vuoksi asutustihentymistä kulkeutuu ravinteita vesistöihin enemmän kuin ennen. Kunnat ovat Kyrösjärven valuma-alueella pistekuormittajia. Mittavinta on kuitenkin hajakuormitus maa- ja metsätalousalueilta. Ravinteita tulee myös Vapon turpeenottoalueilta, joita Kyrösjärven valuma-alueella on 18 neliökilometrin verran.
Saapuminen
Kurinperänlahden lintutornille pääsee, kun kääntyy valtatieltä 3 Ikaalisten keskustaan. Samaa tietä (Silkintie) jatketaan reilut 2 km. Sitten käännytään vasemmalle Rinnekujalle ja melkein heti oikealle. Rinnekujan päässä sijaitsevalta kääntöpaikalta johtaa tie rantaan tornille.
Retkeily alueella
Kurinperänlahden lintutornin rakensi Ikaalisten Luonto ry vuonna 2002. Kyrösjärven lintuja on hyvä tarkkailla myös Hiitteensarvenkärjestä. Ikaalisten keskustan pohjoispuolella Isoselällä on Ruutinkari, jossa arktiset kahlaajat saattavat levähtää muuttomatkallaan.
Liikkumisrajoitukset
Alueella ei ole erityisiä liikkumisrajoituksia.
Linnusto
Kyrösjärvellä muuttoa on seurattu aktiivisimmin Hämeenkyrön puolella 1970–80-luvuilla. Seuranta on painottunut syysmuuttoon. Havaintoja on kertynyt runsaasti hyvin monipuolisesta merellisestä ja arktisesta linnustosta. Heinä-elokuun aikana on havaittu suuria isosirri– ja punakuiriparvia ja myöhemmin syksyllä mm. alleja. Arktisia kahlaajia saattaa havaita mm. Isoselällä.
Kyrösjärvi on Länsi-Pirkanmaan ainoita järviä, jossa pesii useampi selkälokkipari. Valitettavasti pesinnät ovat viime vuosina epäonnistuneet toistuvasti.
Harvinaisuuksista keväisiin muuttohavaintoihin kuuluu haahkapariskunta Hiitteensarvenkärjen edustalla. Myöhäissyksyllä 1989 kärjen rantakivillä levähti tunturipöllö. Kahtena syksynä on Ikaalisten puolella lennellyt paikallisena leveäpyrstökihu. Isoselän Ruutinkarilla on havaittu harvinaisempina läpimuuttajina mm. pulmussirri ja karikukko.