Kangasala, Pohtiolampi
Kalasääsken suojelua ja tutkimusta edistävä Sääksisäätiö on perustanut Pohtiolammille ravintolammikon sääksille.
Historia
Pohtiolammi on nykyisellään rauhaisa lammikko, mutta sillä on kuohuva historia. Lampi sijaitsi ennen vesien valtaväylällä: suuren Vesijärven yhdisti Längelmäveteen Sarsansalmi, jonka varrella Pohtiolammi oli. Muinoin vesireitit olivat keskeisiä kulkuväyliä, joten Pohtiolamminkin seutu oli asuinalueeksi otollinen. Vanhimmat merkit ihmisestä on siellä ajoitettu 8000 vuoden taakse. Vuonna 1604 tapahtui kuitenkin luonnonmullistus. Maankohoamisen vuoksi vesistöjen lasku-uomat muuttuivat ja leveä Sarsansalmi kuihtui vähäiseksi. Samalla myös Pohtiolammi jäi syrjään vesien massoilta. Sarsan kivikautisiin asuinpaikkoihin voi tänä päivänä tutustua muinaispolulla, joka lähtee Pohtiolammilta.
Sijainti ja saapuminen
Huutijärven kylässä, valtatien 12 varrella n. 4 km Kangasalan keskustasta Lahden suuntaan. Sieltä opasteet ohjaavat Pohtiolammille. Pysäköintialueelta johtaa tornille lyhyt kävelyreitti. Torniin pääsee myös pyörätuolilla. Autolla alueella pääsee Sääksikeskuksen ja Pohtiolammin aukioloaikoina. Muulloin kävelymatka on reilu puoli kilometriä yhteen suuntaan.
Retkeily alueella
Pohtiolammin sääksitornin omistaa Sääksisäätiö. Tornista voi seurata lähietäisyydeltä, noin 30 metrin päästä, kun sääksi iskee kalan vedestä. Otollisena elokuun aamuna aitiopaikalta näkee jopa 50-100 iskua. Torniin mahtuu kerralla enintään 15 ihmistä. Avoinna se on huhtikuun alusta syyskuun puoleenväliin. Alueelle on rakennettu sääksitornin lisäksi kaksi muuta tornia, joista uusimmasta voi seurata alueelle rakennetun kosteikon elämää. Lisätietoja löytyy internetistä osoitteista www.saaksisaatio.fi .