Ekopinnakisa

2017: Osallistujat ja tulokset Tuloskehitysgrafiikka

2016: Osallistujat ja tulokset Tuloskehitysgrafiikka

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys järjestää toimialueellaan neljännen koko vuoden ekopinnakisan. Kisassa on tarkoitus havaita PiLYn toimialueella mahdollisimman monta lajia ilman moottoriajoneuvojen käyttöä 1.1. – 31.12.2017 välisenä aikana. Osallistua voi myös lyhyemmän aikaa, jos siltä tuntuu.

Pirkanmaalla on havaittu 336 lajia, nyt katsotaan, kuinka paljon näistä voi nähdä ekoretkeilemällä. Vuoden 2012 kisassa lajeja kertyi ennätyslukema 233. Kisan tarkoituksena on kannustaa ekologiseen lähiretkeilyyn ja lähialuiden linnustoon tutustumiseen, joten auton käyttö lintujen etsintään ja sitten sääntöjen mukaisen havainnon hakeminen ei ole kisan hengen mukaista. Kisassa on luvassa ainakin mainetta ja kunniaa, raitista ilmaa ja parempi kunto. Mahdollisista muista palkinnoista ilmoitetaan myöhemmin.

Ilmoittaudu kisaan mukaan rekisteröitymällä Pinnakisapalveluun. Jos olet jo rekisteröitynyt palveluun talvipihapinnakisaa varten, uudelleenrekisteröitymistä ei tarvita. Riittää, kun kirjaudut palveluun tunnuksillasi ja klikkaat osallistu ekopinnakisan 2017 kohdalla. Täytä osallistumistiedot ja klikkaa talleta. Lajeja ilmoitetaan ilmoitetaan kirjautumalla pinnakisapalveluun, ja klikkaamalla kisan nimeä etusivun keltaisesta laatikosta. Ilmoita spontaanien lajien määrä erikseen, samoin retkeilytunnit ja kilometrit. Tunnit ja kilometrit eivät ole pakollisia. Jos ilmoitat samana päivänä havaittuja lajeja, pelkkä klikkaus lajinimen kohdalla riittää. Muussa tapauksessa ilmoita myös päivämäärä. Lopuksi klikkaa tallenna.

Mikäli rekisteröitymisessä tai sisäänkirjautumisessa on ongelmia tai tee virheellisen kirjauksen, jota et saa korjattua, ota yhteyttä Tuijaan  ( ).

Säännöt:

1. Jotta lajin voi ottaa ekopinnaksi, tulee matka kotipesästä havaintopaikalle ja takaisin olla tehty ilman moottoriajoneuvoa. Luonnollisesti voit havainnoida myös pihallasi, jos se sijaitsee PiLY:n toimialueella.

Sallittuja kulkuvälineitä ovat siis polkupyörä, omat jalat, soutuvene ja kauramoottorit, kuten hevonen. Myös julkiset kulkuvälineet (bussi, juna) lasketaan moottoriajoneuvoiksi, samoin kuin sähköavusteinen polkupyörä.

  • Esim: Kävelet aamulla 2 km bussipysäkille, josta lähdet bussilla. Palaat sitten illalla samalta bussipysäkiltä myös kävellen kotiin. Nyt voit laskea kodin ja pysäkin välillä havaitsemasi lajit ekopinnoiksi, sillä vaikka välillä oletkin ollut bussissa, olet tehnyt edestakaisen matkan kotoasi havaintopaikalle ilman moottoriajoneuvoa.

Hissin käyttö on sallittua.

2. Jos kahdella kilpailijalla on sama määrä lajeja, spontaanien määrä ratkaisee. Mikäli spontaanejakin on sama määrä, aikaisempi päiväys ratkaisee, muussa tapauksessa arpa.

3. Spontaani tarkoittaa tässä itse tai porukan löytämää lintua tai lintuja. Oletusarvoisesti spontaanisti havaitusta linnusta ei ole ennakkotietoa. Poikkeuksen muodostavat tunnetut monivuotiset vakiopaikat, ks. kohta 4.
  • Esimerkki 1: Huomaat Ratinansuvannolla suuren joukon lintuharrastajia. Rannassaolijat kertovat, että suvannossa on allihaahka. Havainto ei ole sinulle spontaani, vaikka oletkin osunut sattumalta oikeaan paikkaan.
  • Esimerkki 2: Olet Hatanpäänniemessä retkellä. Kiikaroidessasi Ratinansuvantoon näet allihaahkan suvannossa. Havainto on spontaani, vaikka vastarannalla oleva harrastajajoukko olisi jo löytänyt linnun.
  • Esimerkki 3: Olet ekobongannut mustaleppälinnun kesäkuussa, mutta heinäkuussa saat spontaanin havainnon lajista. Ilmoita kesäkuun havainto bongattuna, mutta heinäkuussa voi lisätä havainnon spontaaniksi.
  • Autolla tai muulla moottorikäyttöisellä kulkuneuvolla etsittyjä lajeja, vaikka ne olisivatkin omia löytöjä, ei lasketa ekospontaaneiksi.

4. Tunnetuilta, monivuotisilta vakiopaikoilta saavat kaikki laskea spontaanin pinnan. Kuten Hervannan kanjonin idänuunilinnusta, Iidesjärven liejukanasta, karakoskien koskikaroista tai missä tahansa havaituista talitiaisista.

5. Kisa-aika on 1.1.2017 klo 00.00 – 31.12.2017 klo 23.59. Voit osallistua myös osan vuodesta.

6. Atrapin käyttö ei ole sallittua. Matkiminen ilman apuvälineitä on sallittu.

7. Kisa-alue on PiLY:n toimialue, poissulkien sellaiset rauhoitusalueet, joilla on viranomaisen määräämiä kulkurajoituksia. Esimerkkinä seuraavat:

  • Ruoveden Haukkajärven Isosaari ja sen lähivesialueet 15.4 – 31.7. (Helvetinjärven kansallispuisto).
  • Ylöjärven Iso-Seitsemisjärven ja Soljasten alueet 1.4. – 31.7. (Seitsemisen kansallispuisto).
  • Lempäälän Ahtialanjärven Lokkisaaren kasvillisuusvyöhyke, samoin kuin Myllyojan suu 1.4. – 31.8. (Ahtialanjärven natura-alue).
8. Voit osallistua vain yhdestä osoitteesta kisaan ja osoitteen voi vaihtaa kesken vuotta vain muuton tähden. Lähtökohtaisesti kotipesä on kotisi, mutta voit valita myös muun osoitteen johon sinulla on selvä yhteys (esim. mökkisi tai lähisukulaisesi piha). Osoitteen ei tarvitse sijaita PiLY:n alueella. Tuolloin pitää kuitenkin muistaa että kisaan voi laskea vain PiLY:n toimialueella havaitut lajit mukaan.

9. Mikäli linnun havainnoinnista on annettu ohjeita Tiirassa tai Bongariliiton työvaliokunnan toimesta (koskee Bongariliiton jäseniä), näitä tulee noudattaa.

10. Havaintojen ilmoitus: havainnot ilmoitetaan pinnakisapalveluun enintään 2 kuukauden välein. Matkasta tai muusta ylivoimaisesta syystä johtuva väliaikatietojen puuttuminen ei johda hylkäykseen.

11. ARK- ja RK-lajeista on täytettävä lomake ja toimitettava ARK-sihteerille. Yleisesti bongattavissa olleista lajeista löytäjä täyttää lomakkeen.

12. Havainnot suositellaan kirjattavaksi Tiiraan. Havaintotoimikunnalla on oikeus pyytää kisaan ilmoitetusta havainnosta lisätietoja ja/tai hylätä havaintoja.

13. SP-lajit, esim. käpylintulaji, ovat pinnakelpoisia, kunnes poissulkeva laji on havaittu, esim. pikkukäpylintu.

14. Näitä sääntöjä tarkennetaan tarvittaessa kisan kuluessa.