Tietoa tapahtumista
PiLYn toimintaan kuuluu olennaisena osana erilaisten tapahtumien, kuten lintuiltojen, retkien ja koulutusten järjestäminen jäsenistölle ja muillekin kiinnostuneille. Suurin osa tapahtumista on maksuttomia, mutta sellaiset retket, joista koituu PiLYlle huomattavia kustannuksia, ovat osallistujille maksullisia.
Lintuillat
PiLYn lintuillat järjestetään Tampereella, pääkirjasto Metson luentosalissa 1 perjantaisin klo 18, ellei tapahtuman ilmoituksen yhteydessä muuta mainita.
Lintuiltoja järjestetään seitsemän kertaa vuodessa – neljä keväällä ja kolme syksyllä. Maaliskuun ja marraskuun lintuillat ovat yhdistyksen sääntömääräisiä kokouksia. Lintuilloissa käydään läpi ajankohtaisia havaintoja sekä muita kuulumisia, ja lintuillat kruunaa yhdistyksen hallituksen valitsema esitelmä.
Esitelmiin valitaan mahdollisimman ajankohtaiset tai mielenkiintoiset aiheet. Esityksien aiheita ovat viime vuosina olleet muun muassa lintujen tunnistus, eri lajien esittelyt (kuten kuukkeli, kuikka, tunturihaukka), matkakertomukset, lintujen nimien alkuperä, myyräkantojen vaihtelut ja ilmastonmuutoksen vaikutus linnustoon. Tammikuun lintuillassa näytetään kuvaesitys menneestä lintuvuodesta Pirkanmaalla ja maaliskuun lintuillassa pidetään perinteinen määrityskisa.
Lintuiltoihin saavat osallistua kaikki kiinnostuneet yhdistyksen jäsenyydestä riippumatta.
Retket
PiLYllä on hyvin aktiivista retkitoimintaa. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita retkille, ellei retken yhteydessä mainita että kyseessä on jäsenretki. Retkillä on asiantuntevat oppaat ja pitemmät retket järjestetään joko bussikuljetuksina tai kimppakyydein. Joillekin retkille pitää ilmoittautua etukäteen. Tässä kerrotaan yleisesti eri vuodenaikojen retkistä ja perinteisistä retkikohteista hieman enemmän. Retkillä kannattaa huomioida, ettei yhdistys vakuuta retkeläisiä tai vastaa retkien peruuntumisesta tai keskeytymisestä esimerkiksi sääolosuhteiden tai ajoneuvojen rikkoutumisien takia.
Keväisin on perinteisesti järjestetty pöllöretkiä, lokki-iltamat, Viron retki sekä tietysti Pirkanmaan kierros. Muuhun keväiseen retkitoimintaan ovat kuuluneet esim. kaatopaikkaretket lokkeja katsomaan ja linnunlauluretket kevään kultakurkkuja kuuntelemaan.
Lokki-iltamat on perinteisesti järjestetty Pyynikillä Jalkasaaressa ( Rosendahlin ranta ). Paikka saattaa vaihdella jäätilanteen mukaan ja jos jäät lähtevät aikaisin, ei lokki-iltamia lokkien puuttuessa järjestetä. Iltamissa on hyvä tilaisuus tutustua Pyhäjärven sulan laitamille yöpymään tuleviin lokkeihin. Lisäksi sulasta löytyy erilaisia vesilintuja kuten telkkiä ja hanhia. Lokki-iltamissa on opastus paikalla ja paikalle voi saapua oman aikataulunsa mukaan.
Pirkanmaan kierros on bussiretki, jossa tutustutaan Pirkanmaan keväisiiin lintukohteisiin. Retki soveltuu hyvin aloittelijoille, eikä omaa kaukoputkeakaan välttämättä tarvita, sillä vetäjät ja muut harrastajat lainaavat putkiaan. Retki kestää yleensä aamu kuudesta iltapäivään, päättyen noin neljän aikaan. Riittävästi evästä on siis syytä pakata mukaan, joskus pysähdytään tilaisuuden tullen huoltoasemallakin. Retkellä ei joudu kävelemään pitkiä matkoja ja maasto on helppoa.
Kesän retkiin ovat perinteisesti kuuluneet yölaulajaretket ja kahlaajaretki Poriin – jälkimmäinen tosin jo lähinnä syysmuutollaan olevia lintuja katsomaan.
Kahlaajaretki Porin Yyteriin järjestetään bussiretkenä elokuun puolivälin tienoilla. Retken pääkohteena ovat Yyterin lietteet, joissa pääsemme tarkkailemaan syysmuutolla olevia kahlaajia. Retki alkaa aamusta ja paluu Tampereelle on ollut kello 17 aikoihin. Lietteellä on syytä varautua kahlaamaan vedessä ( saappaan varsi riittää ) ja kävelyäkin kertyy jonkin verran. Lietteiden jälkeen kierrämme vielä lähiseudun muita lintukohteita, mm. Teemuluodon lintutorni, josta näkee paljon petolintuja, kuuluu ohjelmaan.
Syksyllä PiLY on perinteisesti järjestänyt vähintään yhden pitemmän retken jollekin rannikon lintusaarelle – tutuiksi ovat tulleet mm. Kristiinankaupungin saaristo, Dragsfjärdin Vänö ja Korppoon Jurmo. ”Lähisaarellemme” Luvian Säppiin Porin edustalle tehdään yleensä parikin opastettua retkeä. Syksyjä ovat värittäneet myös ohjatut syysmuutonseurannat etenkin Näsijärven etelärannalla Tampereella.
Säpin retki tehdään kimppakyydeillä lokakuun alussa. Retkellä on säävaraus, koska kaikilla tuulilla ei Säpin majakkasaareen pääse rantautumaan. Venekyytiin kaikki eivät mahdu kerralla, vaan venekunnat on porrastettu tunnin välein. Ensimmäinen venekunta myös lähtee ensimmäisenä saaresta. Vene on avovene, joten pärskyvään meriveteen on varauduttava. Säpin saaressa pääsee tutustumaan muuttaviin kahlaajiin, vesilintuihin ja pikkulintuihin. Hippiäisiä ja tilhiä on saaressa runsaasti ja Hanhiston niityltä saattaa löytyiä harvinaisempia kirvisiäkin. Lintujen lisäksi saaressa laiduntaa vapaasti ylämään karjaa ja mufloneita. Saaren varusteluun kuuluu kaivo, nuotiopaikka ja ulkovessa. Jalkinevalinnassa kannattaa huomioida saaren kiviset ja lätäkköiset rannat sekä se, että saaressa on paljon käärmeitä, jotka saattavat olla vielä aurinkoisilla paikoilla liikkeessä.
Talven retkiin kuuluvat erilaiset lähiretket ajankohtaisen lintutilanteen mukaan. Vakituisempia retkiä ovat olleet koskikara- ja pöllöretket.
Yllä mainittujen retkien lisäksi PiLY järjestää ympäri vuoden erilaisia lintukävelyitä, joissa asiantuntevan oppaan johdolla kävellään keskimäärin kahden tunnin mittainen lenkki hyväksi havaitulla lintupaikalla. Lintukävelyille saa tulla vaikka kaveriporukan tai koko perheen voimin ja etukäteisilmoittautumista ei tarvita.